Nu cred ca aceasta salata este inventia mea, totusi, nu m-am inspirat de nicaieri, am facut-o ad-hoc, tot pt fii-miu, care-mi sparge timpanele cu legumele. Ia la mama legume cate vrei!
Ingrediente:
- 1 pastarnac mare
- 3 morcovi medii
- 2 cartofi medii, fainosi
- 250 g iaurt gras, dar nu atat de gras precum cel grecesc
- 50 g mazare
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare de Hymalaia, macinata grosier
- piper proaspat macinat
- 2 linguri maioneza (sau deloc)
- 1/4 varza de marime medie
- 3 castraveciori murati, dati prin razatoare si storsi de suc
- 2 ardei capia/gogosari murati in otet
- 2 linguri de capere marinate
- 1 lingura pasta de hrean cu smanatana
- 1 lingura mustar
- sucul de a o lamaie de marime medie
- 2 linguri ulei de masline extra-virgin de f buna calitate
- 2 pumni de crutoane, salata verde
a) curata si fierbe morcovii cu pastarnacul, apoi adauga cartofii, stinge focul, lasa la racit, apoi taie-n cubulete nu f mici
b) fierbe mazarea, lasa la racit
c) toaca marunt varza, framant-o cu sare, scurge, as-o la odihnit
d) feliaza castraveciorii si gogosarii murati, sctoarce f bine de suc
f) amesteca intr-un bol generos toate cele maruntite, adauga piperul, pasta de hrean, mustarul maioneza (daca o pui), iaurtul, amesteca bine, cu delicatete si muta intr-un vas elegant de servire. Serveste musai pe salata verde, cu crutoane (daca sunt din paine de casa cu seminte, cu atat mai minunat)!