Nu am stiut ce nume sa dau acestor paini si pt ca suntem toti acasa, m-am gandit sa o numesc chiar asa, paine de familie. E o paine simpla cinstita, extraordinar de savuroasa, cu o crusta adevarata, foarte crocanta si un miez parfumat, moale si pufos, fara sa fie aerat din cale-afara si fara sa fie, in niciun caz, dens. Pur si simplu e painea pe care ar trebui s-o aiba oricine acasa.
Am hranit maiaua aseara, deci cu 12 ore inainte de intrebuintare, cand dansa de mai jos era somnoroasa toata. Si daca in poza asta a iesit cu ochii ciacâr (habar n-am de ce),
in asta a iesit cu ochii verzi!
Ingrediente:
- 500 g faina de brutarie
- 250 g faina integrala de grau
- 60 g faina de secara
- 200 g maia salbatica 100% hidratare
- 18 g sare
- 510 g apa fermentata de mere
Se obtine un aluat de 1538 g, cu 67% hidratare, adica doua paini, una mare si una medie sau o singura paine mare, ideala ar fi o miche (mai plata, coapta in oala de fonta).
Si cum painea necesita mut timp pentru fermentare, am fost in gradina sa vad ce e nou. Nimic nou, in afara zambilelor, care se incapataneaza sa ramana splendide de multa vreme.
Restul se lucreaza asa cum e prezentat in toate retetele din acest blog.